Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban
Korábbi kiállítások
André Kertész Terem

Brassai családtagjai, Magyar Fotográfiai Múzeum, Magyar Fotográfusok Háza

 

Gyulus Brassai fotográfiák és dokumentumok
A kiállítást megnyitja: Varga Melinda, művészeti főosztályvezető, Oktatási és Kulturális Minisztérium
Megtekinthető: 2007. 09. 10. - 12. 02.
minden hétköznap 14-19 óra között,
hétvégén és ünnepnap 11-19 óra között

  sajtóanyag letöltése
Gyulus · Brassai / Halász Gyula · Varga Melinda megnyitója

 




„A fotográfiát sosem tekintettem önmagában vett célnak, hanem eszköznek – egy csodálatos eszköznek – azon szép, különös és rendkívüli dolgok megragadása eszközének, amelyek megleptek, megindítottak és csodálattal töltöttek el: egy arc, egy női test, egy állat tekintete, az utca és a falak rejtett, tovatűnő varázslata. Számomra a fényképész gyűjtő, képek és az élet érzelmes pillanatainak gyűjtője is”

Engedjék meg, hogy Brassai néhány sorával köszöntsem önöket, amely idézet Jean Keimnek 1972-ben írott leveléből, a BRASSAI, FOTOGRÁFIÁK ÉS DOKUMENTUMOK c. kiállítás alkalmából.

Jó olyan házban megnyitni, vagy inkább köszönteni egy művészeti eseményt, ahol az a legjobb helyen van.
A kulturális unikumnak számító Mai Manó Ház nagypolgári műteremháznak épült a XIX. században és nem ismeretes, hogy épségben maradt volna más, ezt a funkciót szolgáló nagypolgári épület a múlt század fordulójáról.
Ma ismét eredeti szerepe szerint a fotográfiát, a fotóművészetet szolgálja. Az intézmény hangsúlyos szerepet játszik Budapest és Magyarország kulturális életében, de tevékenységében egyre jelentősebbé válik a külföldön rendezett kiállítások és programok szervezése is.

A XX. században méltán világhírűvé vált magyar fotográfusok ismertsége kiváló lehetőséget teremt arra, hogy az őket követő generációk bemutatásával külföldön is visszahódítsuk régi státuszunkat a fotóművészet területén. A Mai Manó Ház stratégiai célja, hogy előmozdítsa a magyar fotográfiai kultúra fejlődését, és ezzel együtt segítse a fotográfiát, mint önálló művészeti ágat – hazai presztízse emelésében.
Tevékenysége kiterjed fotótörténeti és kortárs kiállítások rendezésére, ehhez a megfogalmazott küldetéshez köthető a Mai Manó Ház kiállítás sorozata a Magyarországon született, de a későbbiek során már más nemzethez tartozóként ismert, világhíressé vált fotóművészek bemutatása.

Ebben a sorozatban most Brassai fotográfiáiból válogat Kincses Károly, a kiállítás kurátora. Tegnap múlt volna 108 éves Brassai (Halász) Gyula , Párizs Szeme. Életét, munkásságát az itt jelenlévők jól ismerik, de szót kell ejtenünk rendkívüli sokoldalú-ságáról. Folyóiratoknak tudósít, rajzol, ír, szerkeszt, szobrokat készít, díszletet tervez, filmet forgat… és élete „legmeghatározóbb találkozásának” a Goethével valót tartotta.

Olyan embernek tartotta magát, aki megfigyeli a világot és gyönyörködik benne.
1930-tól kezdve készíti fotóit. Ahogyan a viszonylag későn kezdett fotózás okát tudakoló kérdésre válaszolt:„Nem fértek már el bennem a képek, annyit szedtem magamba”.

„A leghétköznapibb dolgok képesek hosszú életűvé tenni a múlt idők báját. Mi is, akik annyira hiú módon figyelünk arra, hogy lépést tartsunk a korral, szeszélyes öregemberek leszünk egyszer, és az új környezet, amelyben élni fogunk, csak egy álom díszletének tűnik majd… Az 1933-ban dolgozó fényképészek a 2000. évnek készítik felvételeiket. Akkor fogják felismerni tehetségüket.”
( Emile Henriot, Le temps, 1933. január 30.)

Szeretettel ajánlom figyelmükbe a kiállítást!

Nagyné Varga Melinda
művészeti főosztályvezető, Oktatási és Kulturális Minisztérium

 

 

fotó: Kassay Róbert

 

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum