Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban
Korábbi kiállítások


André Kertész Terem

Robert Adams, Daniel Beltrá, Mohamed Bourouissa, Philippe Chancel, Edmund Clark, Carl De Keyzer, Luc Delahaye, Rena Effendi, Jacqueline Hassink, An-My Lê, Guy Tillim, Joel Sternfeld
PRIX PICTET - POWER
FOTOGRÁFIA ÉS FENNTARTHATÓSÁG

A kiállítást megnyitja: Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár

Megtekinthető:
2013. január 18. – február 24.
minden hétköznap 14-19 óra között,
hétvégén 11-19 óra között.

PRIX PICTET POWER I ERŐ
A fotóművészet és a fenntarthatóság találkozása

A svájci Pictet & Cie bank által 2008-ban alapított Prix Pictet díj a világ legnagyobb fotográfiai díja a fenntartható fejlődés területén, amely a fotográfia eszközét felhasználva közvetít globális jelentőségű üzeneteket széles körben. A díj minden egyes ciklusban egy meghatározott fenntarthatósági témát dolgoz fel. A negyedik Prix Pictet díj témája az ERŐ.

Az ERŐ időnként ellentmondásos tematikája képes egyszerre bemutatni azokat a pozitív és negatív hatásokat, amelyeket az emberiség gyakorol a bolygóra. A politikai erők emberek millióit érintik, beleértve a jövő generációit is, míg a természeti világ ereje egyszerre lenyűgöző, gyönyörű és romboló is lehet.

A kiállított tizenkét fotográfus:
Robert Adams (USA) • Daniel Beltrá (Spanyolország/USA) • Mohamed Bourouissa (Algéria/Franciaország) • Philippe Chancel (Franciaország) • Edmund Clark (Egyesült Királyság) • Carl De Keyzer (Belgium) • Luc Delahaye (Franciaország - 1. helyezett) • Rena Effendi (Azerbajdzsán) • Jacqueline Hassink (Hollandia) • An-My Lê (Vietnám/USA) • Guy Tillim (Dél-Afrikai Köztársaság)

A Prix Pictet nagydíj két részből áll: egy 100 000 svájci frank értékű pénzdíjból, valamint egy különdíjból, amelynek keretein belül a kiválasztott fotográfus megbízást kap arra, hogy felkeressen egy olyan régiót, ahol a Pictet & Cie bank egy fenntarthatósági projektet támogat.

A negyedik Prix Pictet fődíját a francia fotográfus, Luc Delahaye nyerte el, míg különdíjban Simon Norfolk brit alkotó részesült, aki a svájci székhelyű Medair humanitárius szervezet támogatása mellett Afganisztánt keresi fel és fényképezi majd. A londoni Saatchi Gallery-ben megrendezésre kerülő díjátadón Lord Norman Foster of Thames Bank, OM, az est díszvendége elmondta: „Véleményem szerint ez a fotográfiai díjsorozat igazán attól lenyűgöző, hogy a hozzá nem értők szintjén is felmerül a kérdés: mi a fenntarthatóság? Hiszen sok különböző módon értelmezhetjük azt: olvashatunk róla az újságban, megjelenhet egy Kiotói egyezményt taglaló újságcikk főcímében. De amikor ezekre a képekre nézünk, azonnal megértjük.”

A londoni megnyitót követően a Power I Erő kiállítás nemzetközi turnéra indult, ez idáig Münchenben és Párizsban járt. A Magyar Fotográfusok Házában látható kiállítás először mutatja be hazánkban a Prix Pictet díjat és a döntőbe jutott fotográfusok munkáit. A Power I Erő kiállítás 2013. január 18. és február 24. napjai között látogatható, január végén pedig az isztambuli Museum of Modern Art-ban nyílik társtárlat.

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum