Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban
Korábbi kiállítások


André Kertész Terem

A művészet támogatása Közép- és Délkelet-Európa nyolc országában
ESSL ART AWARD CEE 2013

Jelöltek éjszakája: 2013. május 16.
A megnyitón kerül sor a nyertesek ismertetésére (Nominees’ Night).

Megtekinthető:
2013. május 16. – június 9.
minden hétköznap 14-19 óra között,
hétvégén 11-19 óra között.

ESSL ART AWARD CEE 2013

A művészet támogatása Közép- és Délkelet-Európa nyolc országában
powered by bauMax and the main shareholder of Vienna Insurance Group

Jelöltek éjszakája: 2013.05.16.
A megnyitón kerül sor a nyertesek ismertetésére (Nominees’ Night).Az Essl Art Award CEE 2013 nemzetközi szinten láthatóvá teszi a fiatal európai művészeti körök aktuális áramlatait. Bulgária, Horvátország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Csehország, Magyarország és az idén először Törökország művészeti egyetemeiről több mint 500 diák jelentkezett az ötödik Essl Art Award CEE pályázatra, hogy a Jelöltek Kiállításán („Nominees’ Exhibitions“) részt vegyenek és megnyerjék a hőn vágyott utánpótlás-díjat.
Az ESSL ART AWARD CEE díjat az osztrák műgyűjtő házaspár, Agnes és Karlheinz Essl hozta létre és a díj a résztvevő nyolc ország és Ausztria szakértőivel, múzeumaival és művészeti akadémiáival szoros együttműködésben kerül átadásra. Ezzel az Essl házaspár a fiatal művészetek támogatása mellett kötelezi el magát és Európa kulturális életének fontos impulzusokat ad.

„Ezt a díjat az különbözteti meg a többitől, hogy a díjazottak nemcsak magas pénzdíjban részesülnek, hanem a döntést igen komoly szakmai munka is megelőzi. Egyedülálló az, hogy minden résztvevő ország tíz előzetesen kiválasztott fiatal művészének munkáit állítja ki. A zsűri a kiállított műtárgyakat (képeket, szobrokat, installációkat, filmes vagy videós munkákat) a helyszínen tekinti meg, értékeli, majd dönt a díjazottakról. Véleményem szerint ezzel a díj alapítói a művészet és általában a fiatal művészek iránti tiszteletüket fejezik ki.“

René Block, az Essl Art Award CEE zsűri elnöke
A JELÖLTEK KIÁLLÍTÁSA (Nominees’ Exhibitions)

A művészeti akadémiák hallgatóinak több mint 500 benyújtott pályaművéből választott ki a résztvevő országok szakértőiből álló zsűri országonként 10 jelöltet, akiknek munkáit 2013. májusban a résztvevő országokban kiállítjuk.
A megnyitó esten („JELÖLTEK ÉJSZAKÁJA“, illetve „Nominees’ Night“), minden országban két fiatal művész kapja meg az ESSL ART AWARD CEE díjat. A két díjazott közül egy pedig egy VIG Special Invitation díjat is megkapja, melyet A Vienna Insurance Group szponzorál.

A művészek munkái, amelyeket az ESSL ART AWARD CEE kiállításon mutatunk be, aktuális kérdéseket vetnek fel: Milyen művek születnek jelenleg a művészeti felsőoktatásban? Milyen szociális, társadalmi, politikai és környezeti kérdések foglalkoztatják a fiatal művészeket? Mennyiben jelennek meg a munkákban ökológiai nézőpontok, vagy a Gender tematika? Egy bizonyos médiára fókuszálnak a kiállítók, illetve mennyire fontos még a festészet a fiatal művészeknek? A kiállított munkák spektruma széles: rajz, festészet, térbeli installációk, fénykép, illetve új médiák is megtalálhatók.

A JELÖLTEK ÉJSZAKÁJA (Nominees’ Night) Budapesten

Budapesten a Jelöltek Éjszakája 2013. május 16-án 19 órakor kerül megrendezésre a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Házban. A megnyitón L. Simon László író, Kőrösi Orsolya, a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház igazgatója, Andreas Hoffer, az Essl Múzeum vezetője és zsűritag, Ébli Gábor zsűritag beszélnek. A díjakat Agnes Essl, a díj egyik alapítója és Lehel Gábor, az UNION Biztosító elnök-vezérigazgatója adják át. Az ESSL ART AWARD CEE magyarországi jelöltjei 2013-ban: Bálint Bence, Gosztola Kitti, Kocsi Olga, Kopacz Kund, Kristóf Gábor, Nem Bettina, Pacsika Máté, Pelczer Dóra, Száraz Kata és Zékány Dia. A Jelöltek Kiállítása 2013. május 16. és 2013. június 9. között tekinthető meg a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Házban.

Az ESSL ART AWARD CEE díj

Mind a 16 díjazott (országonként két művész) egy 3.500 euróval dotált díjat kap és részt vesz a >Transcending Cultures< című kiállításon, amely 2013. december 6-tól 2014. március 2-ig tekinthető meg az Essl Múzeumban. A decemberi kiállításra egy átfogó katalógus készül, amely bemutatja a művészeket és egyben segíti őket egy nemzetközi kontextusban bemutatkozni. A Jelöltek Éjszakáján az egyik nyertes a VIG „Special Invitation“ díját is megkapja és ezzel a VIG központjában, a Bécsi Ringturmban is bemutatásra kerülnek a művei.

Az ESSL ART AWARD CEE zsűrije

Vanja Babić (HR), René Block (D), Ébli Gábori (HU), Andreas Hoffer (Essl Museum), Johanna Langfelder (Essl Museum), Romelo Pervolovici (RO), Zora Rusinová (SK), Lora Sarıaslan (TR), Igor Španjol (SLO), Jiří Švestka (CZ), Maria Vassileva (BG), Eva Wirlitsch-Essl (Essl Museum)

A fiatal művészek támogatása Agnes és Karlheinz Essl különösen fontos törekvése
Az 1999-ben megalapított Essl Múzeum Ausztria legnagyobb magánmúzeuma és 7000 műtárgyával Európa egyik legjelentősebb kortárs művészeti privát gyűjteményének ad otthont.
A gyűjtő házaspár, Agnes és Karlheinz Essl már az 1950-es években felfedezte a kortárs művészetek iránti szenvedélyét. Egy rendkívül sikeres vállalatvezetői életpálya, amely a bauMax megalapításával vette kezdetét, lehetővé tette azt, hogy egy ilyen jelentős gyűjtemény épüljön fel. Mindkettőjük számára fontos volt, hogy a gyűjteményt a nyilvánossá és az érdeklődő közönség számára elérhetővé tegyék. A múzeum jelentős művészek nemzetközi kiállításainak ad otthont és missziójának tekinti a művészet terjesztését, közvetítését.
Az Essl család elkötelezettségének része a fiatal művészek támogatása, amely az >emerging artists< -kiállításokkal és az ESSL ART AWARD CEE díjjal valósul meg.

A bauMax mint több éves partner

A bauMax egy nemzetközi szinten működő családi vállalat, amely 36 évvel ezelőtt Ausztriában indult. Ma kilenc országban összesen 159 áruházzal van jelen a barkács-piacon. A közép- és délkelet-európai térségben 90%-os ismertségi mutatójával a bauMax piacvezető a barkács-kiskereskedelem terén. Évente összesen közel 50 millió ügyfelet szolgálnak ki.

A VIENNA INSURANCE GROUP és a Wiener Städtischer Versicherungsverein – több éve együttműködő partnerek

A VIENNA INSURANCE GROUP és fő részvényese, a Wiener Städtischer Versicherungsverein több éve partnerei az Essl Múzeumnak. A bauMax-szal közösen ebben az évben is támogatják az ESSL Art Award CEE közép-kelet- európai művészeti díjat. A VIENNA INSURANCE GROUP konszernvállalatainak résztvevői: Horvátországból a Kvarner, a Helios és az Erste Osiguranje, Szlovéniából a Wiener Städtische, a Cseh Köztársaságból a Kooperativa, a Česká podnikatelská pojišt’ovna és a Pojišťovna České spořitelny, Szlovákiából a Kooperativa, a Komunálna és a Poisťovňa Slovenskej sporiteľne, Magyarországról az UNION Biztosító és az Erste Biztosító, Romániából az Omniasig, az Asirom és a BCR Élet, Romániából a Bulstrad Élet és Nem-Élet, valamint Törökországból a Ray Sigorta. Törökország nyolcadik országként idén először vesz részt az ESSL ART AWARD-on.

VIG Special Invitations – a Wiener Städtischer Versicherungsverein díja

Harmadik alkalommal kerül átadásra a „VIG Special Invitation“ díj – a VIG fő részvényesének, a Wiener Städtischer Versicherungsverein-nak 2009-ben megkezdett támogatói projektje – az ESSL Art Award CEE keretén belül. Minden résztvevő országban a két ESSL AWARD nyertese közül az egyik megkapja a „VIG Special Invitation“ díjat is, amely 1.000 Euro díjazással is jár. A nyertesek meghívást kapnak 2014 tavaszára a Vienna Insurance Group és a Wiener Städtischer Versicherungsverein székhelyén, a Ringturmban található kiállító terembe egy különálló kiállításra, amelyre elkészíthetik saját műveiket.
„A művészeti és kulturális projektek támogatása mélyen gyökerezik vállalati filozófiánkban és több éves hagyományokkal rendelkezik. Az ESSL ART AWARD CEE díj támogatásával hozzájárulhatunk azon közép-kelet-európai kreatív fiatalok fejlődéséhez, akiknek országában vállalatunk jelen van. A régióban sikeres biztosítási konszernként társadalmi felelősségünk a kulturális élet sokszínűségének támogatása“ – mondja dr. Günter Geyer, a Wiener Städtischer Versicherungsverein vezérigazgatója.
A Bécsben és Prágában tőzsdén jegyzett bécsi székhelyű VIENNA INSURANCE GROUP (VIG) egyike az osztrák, valamint közép-kelet-európai vezető biztosítási konszerneknek. 24.000 dolgozója kínál ügyfeleinek a régió 24 országában innovatív biztosítási megoldásokat és kiváló szolgáltatást. A Wiener Städtischer Versicherungsverein a Vienna Insurance Group főrészvényese, aki a konszern kulturális és szociális ügyeit is támogatja. Ennek keretében nagy hangsúlyt fektet a határon átívelő kulturális párbeszédre, amely helyet és teret biztosít a kulturális kibontakozásra.

2013 decemberétől a nyertesek munkái az Essl Múzeum átfogó csoportos kiállításán tekinthetők meg.

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum