Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban
Korábbi kiállítások


André Kertész Terem

Folyamatos Jelen V. VI. VII.
Valóságkódok / Megfigyelések / Viszonylatok
Tizenkét fiatal alkotó fotósorozata a közelmúltból

Megnyitja: Mélyi József, művészettörténész
Kurátor: Csizek Gabriella

Megtekinthető:
2013. június 18. - szeptember 22.
minden hétköznap 14-19 óra között,
hétvégén 11-19 óra között.

Folyamatos Jelen V. VI. VII.
Valóságkódok / Megfigyelések / Viszonylatok

A Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház egyik legfontosabb feladata a kortárs magyar fotóművészet fiatal alkotóinak bemutatása. Ezért indítottuk el 7 éve a Folyamatos Jelen művészeti projektet. Évente 4 alkotót mutatunk be, akiknek kiállítást rendezünk saját termeinkben vagy különleges külső helyszíneken. Katalógust jelentetünk meg, amely hazai és nemzetközi bemutatkozási lehetőséget ad az alkotók és így a magyar fotográfia számára.

Büszkék vagyunk a Folyamatos Jelen művészeti projektünkre és az idő bebizonyította, hogy „jó szemünk” van. A 7 kötetben szereplő összesen 28 fiatal fotográfus egyértelműen a mai magyar fotográfia élvonalába tartozik. Számtalan hazai és nemzetközi díjat nyertek az elmúlt években, neves galériákhoz tartoznak, és a nemzetközi művészeti, fotográfiai vásárokon is egyre jobban ismerik a nevüket. És talán az egyik legfontosabb, hogy ők azok, akiknek műveit hazai és külföldi múzeumok és magángyűjtők is vásárolják.

2013-ban – immár másodjára - összefoglaló kiállítást rendezünk a Folyamatos Jelen alkotóinak a Mai Manó Ház I. emeletén. A kurátor, Csizek Gabriella válogatásában a sorozat ötödik, hatodik és a megújult hetedik kötetében szereplő fotográfusokat mutatjuk be:
Dóka Béla· Erdei Krisztina· Fekete Zsolt· Kudász Gábor Arion;
Bácsi Róbert László· Ember Sári· Fátyol Viola· Hermann Ildi;
Darab Zsuzsa · Érmezei Lili Zoé · Riskó Gáspár · Simon Márk.

Ők mindannyian a fotográfiai nyelvet tudatosan és bátran használó alkotók, kiváló technikai tudású fiatalok, akik hol klasszikus hagyományokat követő sorozatokkal, hol a legújabb trendekkel mutatkoznak be.
A Folyamatos Jelen kiállítás- és katalógussorozat

A 2005-ben elkezdett és folyamatosan bővülő sorozatban a kiválasztott fiatal művészek a fotográfia minden műfaját képviselik és egyéni stílusukkal a jelen általános érvényű kérdéseire reflektálnak.
Az időben párhuzamosan születő szériák ezekben a kiállításokban és katalógusokban kezdenek és folytatnak párbeszédet egymással.
Ez a mostani, áttekintő tárlat bemutatja az éveken átívelő munkát és 12 fiatal művész sorozatának ad helyet, megteremtve a lehetőséget a hazai kortárs tendenciák és a most alakuló fotográfusi életpályák bemutatkozására. Néhány alkotó számára ez a kiállítás egyben az első megmutatkozás lehetőségét jelenti.
A fiatal magyar fotográfia bemutatkozásának teljessé tételéhez az első négy katalógus fotóanyagának levetítése járul hozzá.
A kiállításhoz kapcsolódóan tárlatvezetést tartunk az alkotókkal és a kurátorral, illetve meghívott szakemberekkel.
A katalógussorozat kötetei a Mai Manó Ház könyvesboltjában megvásárolhatóak.
A kiállítás

V. kötet

A Valóságkódok alcímű kötetben a négy alkotó Dóka Béla· Erdei Krisztina· Fekete Zsolt· Kudász Gábor Arion képeinek együttes bemutatása első pillantásra talán meglepőnek tűnhet. Elmélyedve azonban a képekbe rejtett világokban, azok egyszerűsége és a jelentések sűrítésének képessége rajzolják meg az összefüggést közöttük. Egyéni dokumentumokat láthatunk az alkotók által megélt valóságról úgy, ahogy érzéseik, gondolataik, lelkük hármassága átitatta azt. Dóka Béla és szerettei derűs hangulatú, természetben való létét, Erdei Krisztina a valószínűtlent megmutató, való világát, Fekete Zsolt egy tiszta világban készült mélyreható portréit és tájképeit, Kudász Gábor Arion pedig az emberi jelenlét lidérces nyomát a már szinte alig létező érintetlen természetben mutatja meg.

VI. kötet

A MegFigyelések című összeállítás Bácsi Róbert László· Ember Sári· Fátyol Viola· Hermann Ildi sorozataiból válogat, s a különböző emberi és fotográfiai attitűdökkel megfigyelt és képpé változtatott valóságot mutatja meg: egy különös és zárt világot, a cirkusz világát; egy baráti társaság közös tevékenységeit, élményeit; egy művész családtagjainak egymáshoz való viszonyát valóságos és megemelt gesztusrendszeren át; végül pedig magának az alkotónak önmagára és helyzetének megélésére vonatkozó képi megfigyeléseit.

VII. kötet

A sorozat ez ideig utolsó része a Viszonylatok fogalma mentén vonzza egy kötetbe Darab Zsuzsa· Érmezei Lili Zoé · Riskó Gáspár · Simon Márk munkáit. Ez az egymásra vonatkozó viszony lehet fotográfus és modellje közötti, lehet az emberi terek vagy a természet összefüggésében megörökített, és lehet a társadalom működésének ellenében választott vakság megmutatása is, de akár a hiány erőteljes jelenléte egy generáció képviselőinek helyzeteiben.

Kiállító alkotók:

Folyamatos Jelen V. „Valóságkódok”
Dóka Béla · Erdei Krisztina · Fekete Zsolt · Kudász Gábor Arion
Folyamatos Jelen VI. „Megfigyelések”
Bácsi Róbert László ·  Ember Sári ·  Fátyol Viola ·  Hermann Ildi
Folyamatos Jelen VII. „Viszonylatok”
Darab Zsuzsa ·   Érmezei Lili ·  Riskó Gáspár ·  Simon Márk

Vetített fotósorozatok alkotói:

Folyamatos Jelen I. „Nyugtalan tekintetek”
Csoszó Gabriella · Elek Judit Katalin · Szabó Sarolta · Tóth Szilvi
Folyamatos Jelen II. „Csendes pillanatok”
Hangay Enikő· Kemenesi Zsuzsanna · Nagy Tamás · Puklus Péter
Folyamatos Jelen III. „Együtt-Élés”
Hossala Tamás · Kovalovszky Dániel · Mónika Merva· Szász Lilla
Folyamatos Jelen IV. „Látható történetek”
Barakonyi Szabolcs · Dezső Tamás· Fekete András· Molnár Zoltán

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum