Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban
Korábbi kiállítások


André Kertész Terem
George Eastman Terem

meghosszabbítva
2014. október 5-ig
MAGNUM’s First
ELSŐK

Kurátor: Csizek Gabriella

Megtekinthető:
2014. május 27. – 2014. október 5.

minden hétköznap 11-19 óra között,
hétvégén 11-19 óra között.

+

2014. szeptember 3., 17:30
Jean Marquis és Robert Capa unokahúga Budapest fotóutcájában!
Tárlatvezetés és beszélgetés a világhírű fotográfussal, Jean Marquis-val és feleségével, Susy Fischerrel, Robert Capa unokahúgával

Szeptember 3-án Budapest fotóutcájában vendégeskedik Jean Marquis, a világhírű fotográfus és felesége, Susy Fischer, Robert Capa unokahúga.

Szeptember 3-án, szerdán 17.30 órától Jean Marquis a Mai Manó Házban tart majd tárlatvezetést, az Elsők című kiállításon, amelyen több képe is látható. A tárlatvezetés francia nyelven folyik majd, magyar tolmácsolással.

Ezt követően, 19 órától a Capa Központban Balázs Zsuzsanna újságíró beszélget majd Jean Marquis-val és feleségével, Susy Fischerrel, Robert Capa unokahúgával. A beszélgetés angol nyelvű.

A programon a kiállításra váltott belépőjeggyel lehet részt venni.

Regisztrálni a zsanett.pinter@maimano.hu címen lehet, a tárgyrovatba kérjük beírni: tárlatvezetés.

A kedvezményekről ide kattintva tájékozódhat.

MAGNUM PHOTOS: MEGHOSSZABBÍTVA!

Még néhány hétig láthatóak a világ leghíresebb fotóügynökségének legendás képei Budapest fotóutcájában

Több mint húszezren látták eddig a Magnum Photos ügynökség világszínvonalú kiállításait a Nagymező utcában. A nagy érdeklődésre való tekintettel a Capa Központban csaknem egy hónappal tovább, 2014. szeptember 21-ig látható a Kontaktok című kiállítás. A Mai Manó Házban pedig egészen október 5-ig nézhetik meg az érdeklődők az Elsők című tárlatot.

Néhány héttel tovább lehet megnézni a földkerekség leghíresebb fotóügynökségének szenzációs kiállításait, amelyek a világon először láthatóak együtt Budapest fotóutcájában. Eddig több mint húszezren látogattak el a Nagymező utcába és nézték meg a fotótörténet legendássá és ikonikussá vált képeit. A Capa Központban – többek között – Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, Bruno Barbey, Paul Fusco, Philip Jones Griffiths, Thomas Hoepker ikonikus képeit, a Mai Manó Házban Werner Bischof, Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, Ernst Haas, Erich Lessing, Jean Marquis, Inge Morath és Marc Riboud legendás alkotásait tekinthetik meg.

A rendkívül érdeklődésre való tekintettel több héttel meghosszabbítottuk a kiállításokat. A Magnum Photos legújabb vándortárlata, a Kontaktok szeptember 21-ig látható a Capa Központban, míg a fotóügynökség legelső kiállítását, Elsők címmel egészen október 5-ig tekintheti meg a közönség a Mai Manó Házban. A kiállítások együttes megtekintése esetén jelentős jegyárkedvezményt biztosít mindkét intézmény az érdeklődőknek.
Budapest után a Kontaktok című kiállítást Berlinben mutatják be, míg az Elsők című tárlat Párizsba kerül.A legendás bőröndök története

Hat ládában érkeztek azok az eredeti (vintage) nagyítások, melyek 1955 júniusa és 1956 februárja között öt ausztriai városban, Innsbruckban, Bécsben, Bregenzben, Grazban és Linzben bemutatott tárlat műtárgyai voltak. A fotográfiákat kíséri az a két, most már üres bőrönd is, amelyekben azok gondosan elcsomagolva rejtőztek több mint 50 évig az innsbrucki Francia Intézet pincéjében.

Az idő arca címet viselő áttekintő kiállítás a Magnum Photos - az 1947-ben Robert Capa javaslatára Henri Cartier-Bresson, George Rodger és David "Chim" Seymour által közös akarattal létrehozott első független fotóügynökség - az ügynökség nyolc neves tagjának különböző földrészeken, tájakon készített fotóriportjait mutatja be. Werner Bischof, Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, Ernst Haas, Erich Lessing, Jean Marquis, Inge Morath és Marc Riboud eltérő színű farostlemezre kasírozott fekete-fehér képei Indiától Egyiptomon át, Magyarországot és Dalmáciát sem megkerülve, Angliát, Franciaországot is útba ejtve az Andokig repítik nézőiket. Van közöttük egyívű sorozat és egyedi képekből álló szerzői széria.

A Magnum Photos Elsők kiállítás rendkívüli fontossággal bír, mert az ügynökség egy másik tevékenységi körébe enged bepillantást, s kiállításba rendezve teszi láthatóvá a jellemzően a sajtóban megjelenő munkákat. Ez a tárlat volt az első lépése annak a folyamatnak, amely bizonyítja, hogy a Magnum Photos fotográfusainak egyéni tevékenysége, egyedi látásmódja, kivételes tehetsége egy közös, a világról, az emberről szóló fotográfiai vízióban is működött.

A fotográfiai társulás történetében az első évtized tragédiákkal teli volt, már a kiállítás ausztriai bemutatása idején két tagja halott az alapító társaságnak: Robert Capa 1954-ben Indokinában taposóaknára lépve halt meg, míg Werner Bischof kilenc nappal előbb az Andokban, autóbalesetben veszítette életét. Így a Magnum Photos Elsők kiállítása azt is hivatott volt igazolni, hogy a Magnum létezik, az alapítók szellemi örökségét továbbviszi és az ügynökség tevékenysége meghatározó jelentőséggel bír. Az, hogy ez aztán mennyire lesz így a későbbiek során, már akkor sejthető volt az alapítók személyiségének ismeretében és páratlan tehetségüknek köszönhetően.
A fotóra kattintva
a megnyitó képeit tekintheti meg!

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum