Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban
Korábbi kiállítások
George Eastman Terem

Palotai Gábor

AM MU NA HI
Megtekinthető: 2005. 01. 28. - 2005. 02. 20.

 

Peternák Miklós: AM MU NA HI · Dr. Linda Rampell: AM MU NA HI · Palotai Gábor

 

PALOTAI GÁBOR / designer, fotómüvész

1975-80 Magyar Iparművészeti Egyetem, Budapest (diploma)
1981-83 Svéd Királyi Művészeti Akadémia, Stockholm
1982-83 Beckmans School of Design, Stockholm

”Hiszem, hogy a halál mindannyiunkat hasonlóvá tesz, és az élet jelenti azt, hogy különbözőek vagyunk. A létünk rövid ideje alatt minket körülvevő dolgok feladata, hogy élvezetessé tegyék számunkra ezt a kiváltságunkat.” A formabontó tervező Geatano Pesce szavai összefoglalják Palotai Gábor filozófiáját.

Palotai Gábor 1981-ben költözött Magyarországról Svédországba. Budapesten az Iparművészeti Egyetemen szerzett diplomát. Stockholmban a Svéd Királyi Művészeti Akadémián és Beckmans School of Design –on folytatta tanulmányait. 1990 óta saját tervező stúdiót működtet Stockholmban. A 2001-ben kiadott Maximizing The Audience című kötetében és a hozzá kapcsolódó, The Animated Book című DVD-n az 1985 óta alkotott műveit foglalta össze.

Palotai Gábor designer az egyik leginnovatívabb tervező grafikus Svédországban. Urbanisztikus és nemzetközi formanyelvet használ minden egyes feladat egyedi lehetőségeinek megjelenítésére, akár könyvet, csomagolást, piktogramot, animációt vagy kiállítást tervez.

„Palotai Gábor eredeti művészete a skandináv grafikai tervezés meghatározó eleme. Egyedülálló művészi szellemiséggel erőteljes és radikális esztétikát teremt. A korai modernizmus eredményeit, különösen a közép- európai hagyományt szem előtt tartó műveit a komolyság és a játékosság együttesen jellemzi. Művészi kifejezésmódja egyéni és szakmailag magas színvonalú, minden munkájának sajátos, egyedi aurája van.”

Palotai Gábor számos tervezőművészeti kiállításon vett részt, és egyéni kiállításokon is bemutatkozott Stockholmban, Göteborgban, Helsinkiben, Londonban, Párizsban, Berlinben és Budapesten. Az évek során számos kitüntetést kapott, köztük a Reddot Design-díjat 2003-ban három különböző tervezőmunkájáért a Kiváló Svéd Design díját, Golden Egg-díját (a legjobb svéd reklám és tervezés), a Svéd Könyvmüvészet -díját. Művei megtalálhatók a Svéd Nemzeti Múzeum állandó design-gyűjteményében. 2002 óta az AGI (Alliance Graphic International, a világ vezető tervezőinek szervezete) tagja. Alkotó tervezői munkája mellett Palotai Gábor vendégtanár különböző svédországi formatervező föiskolákon.

Szöveg: Dr. Linda Rampell design történész

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum