Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban
Korábbi kiállítások


Mai Manó Galéria ("Kis Manó")

A kiállítás díjmentesen
tekinthető meg!
A nagy sikerrel való tekintettel meghosszabbítva

Benkő Imre
ARCOK
20 ÉV SZIGETFOTÓ

Kurátor: Csizek Gabriella

Megtekinthető:
2012. augusztus 7. – szeptember 16.

minden hétköznap 14-19 óra között,
hétvégén 11-19 óra között.
ARCOK. 20 ÉV SZIGETFOTÓ

A 2002. évi Sziget Fesztiválra megjelent Benkő Imre első tíz évet megmutató fotóiból válogatva egy kötet Arcok címmel. Most, 2012-ben Arcok. 20 év szigetfotói címmel két kiállításban mutatjuk be nemcsak az azóta eltelt tíz évet, hanem az azt megelőzőt is. A Sziget Múzeumi negyedében a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház sátrában látható fotográfiákon 1993-tól 2002-ig követhető nyomon a Sziget élete, míg a Mai Manó Galériában 2003. és 2011. között készült felvételek mutatják a fesztivál változásait.

Ezerkilencszázkilencvenhárom óta minden évben felbukkan Budapestnél hét napra a Duna vízéből egy sziget, ahol ugyan vannak szabályok, de mégis egy másik világ kapui nyílnak meg: a kor közösségi élményei esszenciális erejűek és a mindennapi élet bizonyos korlátai pedig látótávolságon túlra kerülnek. Egy másik világ ad lehetőséget az ott létezésre.

Benkő Imre képei finom sűrítményei ennek a szigetlét élménynek. Megfigyeléseit fényképező- illetve panorámagépével fekete-fehérben rögzíti. Nemcsak a közösségi élményeket tárja elénk, hanem az egyéni módon megélt Szigetlétet is, annak teljes valójában. A tömegben is létező egyedüllétet, a színpad mögötti előkészületekben elfáradtak tekintetét, a fesztivál díszleteiben létezés pillanatnyi abszurditásait. Nemcsak a fesztivál sajátosságaiból fakadó, magától értetődő, sok embert mozgató helyzeteket, hanem az ebben való részvétel egyéni megvalósulásait is láthatjuk képein. A hasonlóban mutatja meg az egyénit, a Sziget ezernyi arcát. Mindezt olyan mély humanizmussal teszi, mint ezt megelőző, hosszú éveken át tartó munkáiban mindig. Szerethetővé lesznek, de legalábbis kíváncsiság ébred és kérdések születnek a képek nézőiben, az önazonosság megtalálását egy-egy csoporthoz való tartozásban megélők iránt. A különböző szubkultúrák, zenei irányzatok rajongói tábora, a különböző nemzetek, generációk képviselői is mind, mind a Sziget egyenrangú lakóiként, résztvevőiként jelennek meg képein.

Benkő Imre képeinek szerkezete, olyan kiemeléseket és hangsúlyokat is ad, amelyek olykor meglepőek, különösek, gyakran szelíd humorral átszőttek és mindig jelentésteliek. A képi humor, ami jellemzi, az érzékeny látásmód és a valóság mindennapi összefüggéseiben felfedezett - gyakran egyetlen - különös elem együttesében mutatkozik meg.

Húsz év, húsz hét fotográfiáinak válogatását láthatjuk e két kiállítás képeiben mindazzal a mély tudással, ami kizárólag a megismerésre való igaz vágyból fakad és a folyamatos ottlétből, a szelíd megfigyelésből született ember- és helyismeret alapjaira épülve lehetséges.

Benkő Imre Szigeten készült felvételei páratlan dokumentumai a múlt századvég utolsó és az új század első évtizedének. Látható, ahogy húsz év alatt a ’Kell egy hét együttlét’ szlogennel indult és leginkább Woodstockra emlékeztető diáksziget mostanra Közép-Európa legnagyobb kulturális rendezvénye - egy meghatározott időszakra megépített - kulturális bevásárlóközponttá lett, ahol a fogyasztási cikkek, termékek elválaszthatatlan kísérői a meghatározó közösségi programkínálatnak.

Aki ott volt, annak is biztos a meglepetés, aki pedig nem volt részese, annak Benkő Imre képeinél jobb kalauza nem lehet a szigetlét megismerésében.

Csizek Gabriella
kurátor
Benkő Imre Arcok című fotóalbuma, amely a Sziget első 10 évének pillanatait mutatja be, a kiállítás ideje alatt 50% kedvezménnyel, 2400,- forintért vásárolható meg a Mai Manó Könyvesboltban. A Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház kiállításai érvényes heti illetve napijeggyel 50%-os kedvezménnyel látogathatóak augusztus 30-ig.

 

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum