Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban
Korábbi kiállítások


Mai Manó Galéria („Kis Manó”)

A kiállítás díjmentesen
tekinthető meg!
Kiállítás Molnár István emlékére

Megtekinthető:
2013. március 13. – április 14.
minden hétköznap 14-19 óra között,
hétvégén 11-19 óra között.

Molnár István halálára

Életének 68. évében, június 9-én meghalt Molnár István, Táncsics Mihály-díjas laptervező-tipográfus. Molnár István pályáját nyomdászként kezdte, majd több lapnál volt vezető tervező és képszerkesztő. Dolgozott a Képes Sportnál, ő tervezte a Nők Lapját, és az ő nevéhez fűződik a Képes7 vagy az Európa című lap design-ja. Ő készítette az Új Magyarország és a Magyar Nemzet új tipográfiáját is. A felsoroltakon kívül számos magazint és könyvet tervezett. Alapítója volt a Fotóriporter című lapnak, s tanára volt a Bálint György Újságíró Akadémiának.

2007-ben adták ki A kiadványtervezés alapjai című kötetét, amelyben a maga megfontolt, okos módján hívta fel a figyelmet arra, hogy a modern technikai eszközök használata nem feledtethetik a tervezővel a művészi gondosságot, a klasszikus könyvtervezés szabályait.
Molnár Istvánt, többek közt, Bánkuti András búcsúztatta:

A fotóriporteri szakma sokat köszönhet Molnár Istvánnak, ahogyan egymás között hívtuk, Istinek. Hihetetlen magas szakmai tudása, nagy nyugalommal, szerénységgel és elképesztő gyorsasággal párosult. Meghatározó lapok kérték őt fel layoutjuk meg- vagy újraalkotásával. A végeredmény mindig kitűnőre sikerült, s mi, fotográfusok mindig jól jártunk, mert Isti bízott a képek erejében. Nem véletlen, hogy a fotóalbumok nem kis részét is ő tervezte. Szerencsénkre, tudását továbbadta, tanított a Magyar Újságírók Országos Szövetségének újságíró iskolájában is. Tanítványai és kollégái felnéztek rá. 1994-ben Fábián Istvánnal és Kaiser Ottóval megalapította a Fotóriporter című lapot, amelyet élete végéig szeretettel és díjazás nélkül gondozott. Igazi úriember volt, soha senkire egy rossz szót nem szólt, soha nem panaszkodott. Rengeteg munkát ingyen vállalt el. Így gazdagabbak lettünk több tucat könyvvel és több száz kiadvánnyal. Rohanó szakmánkban halálhíre hallatán sokan lefékeztünk, legalább egy pillanatra. Vettük a telefont, felhívtuk a barátokat, felidéztük közös emlékeinket, mert jól tudjuk, hogy pótolhatatlan embert veszítettünk el. Ezért a Mai Manó Ház – Magyar Fotográfusok Háza vezetésével úgy döntöttünk, hogy Isti születésnapján, 2013. február 28-án emlékkiállítást nyitunk munkáiból a Mai Manó Házban. Isti, köszönjük munkádat, emberségedet!

(Elhangzott Molnár István temetésén 2012. június 26-án a Farkasréti temetőben)
Nincs olyan fotográfiával, nyomtatott sajtóval, könyvvel kapcsolatos szakember ma Magyarországon, aki ne ismerte volna Molnár Istvánt. Istit. Nincs olyan személy, az őt ismerők között, aki ne szerette volna. Mert ilyen volt. Szerethető, halk, becsületes, megbízható és mindenekfelett tehetséges. Könyvek tucatjai nyerték el végső formájukat általa, lapok vezető tervezője, képszerkesztője volt, a Fotóriporter egyik alapítója, tanára a Bálint György Újságíró Akadémiának. 2012. június 9-én meghalt. Mi pedig emlékezünk rá halk szóval, egy kiállítással március 12-én, a Mai Manó Galériában.

Kincses Károly, a kiállítás kurátora

 

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum