Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban
Korábbi kiállítások


Mai Manó Galéria („Kis Manó”)

A kiállítás díjmentesen
tekinthető meg!
Jutka Rona
Túlélők

Kurátor: Csizek Gabriella

Megtekinthető:
2014. február 07. – március 30.

minden hétköznap 14-19 óra között,
hétvégén 11-19 óra között.
A fotográfia egyik alapvető szerepe, hogy emlékeztessen. Nemcsak arra, amire szeretnénk, hanem arra is, amit elfelejtenénk.
A Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház Jutka Rona Túlélők című kiállításával emlékezik és emlékeztet a Roma Holokausztra. Egy olyan képsorozattal, amelynek ereje a mindennapok tárgyilagos megmutatásában rejlik. A képek tőmondatok és a konkrét szereplőiken túl, mindannyiunkról szólnak. Az egyes ember sorsát teszik közös történetté. Látszólag nincs különös aspektusuk és éppen ezért megrázóak. Mert bármelyikünk szülei, nagyszülei lehetnének ott, a képeken. Még akkor is, ha tudásunk van arról, hogy nem, hisz ők is mindezen helyzetek részesei voltak. Szomszédok, régi fényképeikkel együtt élő idősek, unokájukkal ebédelő nagyszülők és sorolhatnám. Nézzék meg a képeket, mert a dolgunk tudni az elfelejtett közös történeteinket.

Jutka Rona Hollandiában élő fotográfus, aki kivándorolt szülők gyermekeként, maga is zsidóként és üldözöttként – egy holland parasztcsaládnál elrejtőzve – élte túl az európai holokausztot. 2006-ban Magyarországon, a budapesti Holokauszt Dokumentációs Központ egy kiállításán járva fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy szeretne megemlékezni a magyar romák holokausztjáról is.
2010-ben Hollandiában jelent meg egy kötet, amely beteljesítése Jutka Rona akkori fogadalmát. Az album roma túlélőket mutat be, saját életterükben, sokszor családtagjaikkal együtt és interjúkat tartalmaz, amelyekben az egyéni sorsok bontakoznak ki.

A kötet bevezetőjében Ferge Zsuzsa szociológus írja –, hogy a romák kirekesztettsége rendkívül nagyméretű hazánkban; így a többségi társadalom tudatosan elkerülte a szembenézést a magyar történelem eme gyászos fejezetével. Nyilván nem segíti a roma múlt ezen szeletének feldolgozását az sem, hogy a hazai cigányság mélyszegénységben él immár hosszú-hosszú idő óta.

Hazánkban 2011-ben a Napvilág Kiadó jelentette meg Magyar cigányok - Túlélők vallanak Hungarian gypsies - Suvivor's Stories, címmel, magyar–angol, kétnyelvű kiadásban a kötetet, amely egyszerre mementó és főhajtás a hazai cigányholokauszt előtt. A magyar történelem elfeledett, de megtörtént tragédiáját idézi fel a maga módján, a túlélők mindennapjainak bemutatásában.

Csizek Gabriella, a kiállítás kurátora
Ferge Zsuzsa szociológus, Professor Emeritus, előszó (részlet)

„Nehéz cigánynak lenni Magyarországon. Nem érdemes helyzetüket mások rossz sorsával összehasonlítgatni. Sok rossz sors van akár csak Európában is, kisebbségek, menekültek, bevándorlók, a mindenütt megtalálható »hazai szegények«. De a magyar cigányok közel kerültek Róna Jutkához. Kirekesztés, elfelejtés, letagadás, megfosztottság – csupa szenvedés. Persze, az élet ennél gazdagabb. A cigányok kultúrája sokféle művészi tehetség – zene, tánc, mese, képzőművészet – lenyomata is, a másoknál már szokatlan családi összetartás, szolidaritás is, a korlátlan gyerekszeretet, a zavartalan életöröm is. És mégis, a nyomorúság ma nyomasztóbb, mint talán bármikor. Róna Jutka ebben az új helyzetben találkozott cigányokkal – amikor a nehezen felvett civilizációs páncél épp elpattanóban van. A csoda az, hogy mégis elfogadták Jutka érdeklődését és együttérzését, és elmesélték a mélyen eltemetett múltat. Róna Jutka könyve nemcsak a holokauszt emlékeztetője, hanem orvosság a gyűlölet ellen is. Kívánom, hogy sokan megértsék ezt a kettős szándékot.”

A Magyar cigányok, Túlélők vallanak c. kötet a kiállítás ideje alatt 50 % kedvezménnyel kapható a Mai Manó Könyvesboltban.
Jutka Rona
www.jutkarona.com

ALBUMOK
1975 Wolvenstraat 1974
1979 Art travel guide of Holland
1991-1993 négy útikönyv a Holland Kosmos kiadó kiadásában: Budapest, Vienna, Cuba and Hungary, illetve egy kiadvány holland és flamand kolostorokról és apátságokról
1999 On tiptoe, fotóalbum Duchenne-féle izomdisztrófiában (izomelhalás) szenvedő gyerekekről
2000 An imaginary life, holland és magyar kiadásban is megjelenő fotóalbum arról az életről, melyet akkor élt volna, ha Magyarországon marad
2001 A world of silence, fotóalbum kolostorokról
2001-2006 évente egy fotóalbum egy-egy magyar faluról másik 12 magyar fotográfussal közreműködésével
2009 Inside/Outside, képes napló
2010 Hungarian Gypsies, Survivors’ Stories, holokauszt túlélőkről
2011 Magyar cigányok, Túlélők vallanak/Hungarian Gypsies, Survivors’ Stories, magyar és angol kiadás

KIÁLLÍTÁSOK
Számos csoportos kiállítás Hollandiában (Amszterdam, Breda, Naarden, Schoorl) és Magyarországon (Budapest, Pécs, Dunaszekcső, Kötcse).

Egyéni kiállítások
1972 Group pictures, Amszterdam
1974 Theatre photographs, Amszterdam
1974 Photo album, Amszterdam
1979 Queen Street, Toronto
1988/89 Utazó színházi fotókiállítás több hollad múzeumban
1992 The road to Santiago, Amszterdam
1999 General photo’s, Amszterdam
1999 On tiptoe, válogatás az azonos című fotóalbumból, Huis Marseille Museum for Photography, Amszterdam
2000 An imaginary life, Jewish Historical Museum, Amszterdam
2001 An imaginary life, Bálint Ház, Budapest
2002 General photo’s, Schoorl
2004 Válogatás 50 év fotómunkáiból, Spinoza Ház, Budapest
2009 Inside/Outside, válogatás az azonos című fotóalbumból, Amszterdam
2010 Hungarian Gypsies, Schoorl
2011 The unexpected glance, Amszterdam

GYŰJTEMÉNYEK
Jutka Rona munkái az alábbi Holland intézményekben és gyűjtőknél szerepel:
Rijksdienst Beeldende Kunst
Hartkamp (2nd collection)
SBK Amsterdam
Letterkundig Museum
Theater Instituut Nederland
EYE Film Institute Netherlands
Gemeentemuseum Maassluis
Leids Prentenkabinet
IIAV
Gemeentearchief Amsterdam
Josje Janse-De Ronde Bresser

 

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum