Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban
Korábbi kiállítások


Mai Manó Galéria („Kis Manó”)

A kiállítás díjmentesen
tekinthető meg!
BIELIK István
„MÚOSZ Nagydíjas 2014”
Képek a Majdanról

Megtekinthető:
2014. április 4. – május 4.

minden hétköznap 14-19 óra között,
hétvégén 11-19 óra között.


Immár hagyománnyá vált, hogy a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház és a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya minden évben megrendezi a Magyar Sajtófotó pályázat "MÚOSZ Nagydíja" nyertesének kiállítását. 2014-ben a díjat Bielik István kapta A véget nem érő pokol c. sorozatáért.
Tények:

2013 novemberében tüntetések kezdődtek Kijev főterén, a Majdanon, az Euromaidan ellenzéki társulás szervezésében. A tüntetések kiváltó oka az volt, hogy az euroatlanti integrációból, konkrétan az EU társulási szerződéstől Viktor Janukovics miniszterelnök elállt, mikor egy kedvező ajánlatot kapott Vladimir Putyin orosz elnöktől.

A tüntetés kitartóan folyt tovább, míg 2014. február közepén a tüntetők és a rendfenntartó erők közötti véres összecsapásokká nem eszkalálódott. 2014. február 18-án az harcoknak már húsz halálos áldozata volt, ez február 21 reggelére nyolcvanra nőtt.

Az erőszak nemzetközi visszhangot váltott ki és három EU-s külügyminiszter érkezett Kijevbe, hogy közvetítsenek az Euromaidan ellenzéki vezetői és Janukovics között. Ennek eredménye egy egyezmény lett, melyet február 21-én péntek délután írtak alá.
Janukovics Régiók Pártja nevű kormányon lévő pártjából egyre léptek ki a képviselők, miközben ő még az éjszaka során elhagyta az elnöki birtokot, és testőreivel ismeretlen helyre távozott. Másnap reggel február 22-én a parlament bizalmatlansági szavazás után felmentette Janukovicsot, majd elfogadott egy új törvényt, melynek értelmében kiengedték a börtönből Julija Timosenkót is.

Személyes:

Fotóriporterként kötelességemnek éreztem, hogy tudósítsak a szomszéd országban zajló eseményekről, ezért meggyőzve feletteseim, a zavargások alatt két alkalommal jártam Kijevben, hogy felvételeket készítsek a forradalomról a Népszava számára.
A tárlat a fent említett időszakban készült felvételek szűk válogatása.

Bielik István
Bielik István

2007 nyarán a Népszavához kerültem, mint a Práter utcai fényképész iskola gyakornoka. Itt sajátítottam el a szakma fortélyait. 2008-tól a lap külső, 2010-től belső munkatársa vagyok. A 32. Magyar Sajtófotó Pályázat MÚOSZ Nagydíját a Szíriában készült sorozatommal nyertem el.

 

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum