Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban
Korábbi kiállítások


Napfényműterem

Bakody Máté
A tükör utolsó emléke
Dagerrotípia bemutató

Megtekinthetõ: 2013. március 26. – április 12.
minden hétköznap 14-19 óra között,
hétvégén 11-19 óra között.

A tükör utolsó emléke
Bakody Máté kortárs dagerrotípia bemutatója

Ezen 10 képből és pár eszközből álló bemutató különlegessége, hogy a világban elszórtan élő maroknyi dagerrotípia fényképészből az egyik magyar, Bakody Máté. Az ő alkotásaiból nyílik mini-tárlat a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház Fotóművészeti Szabadegyetem sorozatának ötödik előadásához kapcsolódóan.

Dagerrotípia a világ első fotóeljárása. Az ezüstözött rézlemezre polírozást követően, megfelelő érzékenyítés után lehet fényképezni. A hordozó anyagából következik, hogy minden kép egyedi és megismételhetetlen, a tükör utolsó emléke…

A fényképezés tökéletesnek született, csak elkezdték sürgetni.

Bakody Máté

Bakody Máténak hívnak. A fényképész végzettségem megszerzése után angolul tanultam, majd nekivágtam a nagyvilágnak. Négy és fél évet éltem, tanultam és dolgoztam külföldön, Angliában és Tajvanon.

Mikor már a hazaköltözésen gondolkoztam, kicsit csalódva is a digitális világban, gondoltam jobb, ha mást is tanulok fényképészeten kívül, más szakmát. Ez idő tájt vettem 180 fokos fordulatot és találtam rá a dagerrotípiára. A kezdeti lépések elég nehézkesek voltak. Kis keresgélés után szerencsére megtaláltam a világban elszórtan élő maroknyi dagerrotípia fényképészt. Szép lassan a tudást is megszereztem különböző írásokból, könyvekből és cikkekből. Másfél évnyi kutatás és utánajárást követően készítettem első dagerrotípiámat.

Az eljárás nehézkes, de megfogott az első kész képpel. Már most tudom, hogy a tanulás, tapasztalat gyűjtés és talán a fejlődés egy soha véget nem érő folyamat lesz dagerrotípia készítés terén, de az újabb és újabb képekben gyönyörködve, már látom, hogy megéri.

Dagerrotípia a világ első fotóeljárása. Az ezüstözött rézlemez polírozását követően, megfelelő érzékenyítés után lehet rá fényképezni. A hordozó anyagából következik, hogy minden kép egyedi és megismételhetetlen, a tükör utolsó emléke…

 

 

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum